Ga naar inhoud

Gezonde Bedekte Bodem

Binnenplaats Tuin Gem. buitenruimte

Een rijke, luchtige voedingsbodem zorgt voor gezonde en sterke planten. Hoe gezonder en sterker je planten zijn, hoe kleiner de kans op ziekten. Zo wordt onnodig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voorkomen.

Basis voor een weelderige tuin

Een gezonde bedekte bodem

Een gezonde bodem is essentieel voor een weelderige tuin. Door compost of organische (koe)mest door de grond te mengen, verrijk je de bodem met voedingsstoffen en verbeter je de structuur. Kunstmest is minder geschikt, omdat het de bodemstructuur niet verbetert en vaak alleen tijdelijke voedingsstoffen toevoegt. Een rijke bodem zorgt ervoor dat planten sterk en gezond opgroeien, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Dit betekent dat je minder snel chemische bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken, wat beter is voor het milieu.

Onkruid krijgt weinig kans in een goed begroeide tuin. Door te kiezen voor een dicht plantendek en bodembedekkers, kun je ongewenste planten op natuurlijke wijze onderdrukken. Bedek open plekken met een laagje compost, houtsnippers, cacaodoppen, gras of ander organisch materiaal (mulchen). Dit beschermt de bodem tegen uitdroging, vermindert de groei van onkruid en voegt tegelijkertijd voedingsstoffen toe aan de grond.

Duurzaamheid en milieuvoordelen

Gezonde planten hebben minder snel last van ziekten en plagen, wat het gebruik van chemische middelen overbodig maakt. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het water- en bodemleven en vormen een risico voor de drinkwaterbereiding en volksgezondheid. Door te kiezen voor een gezonde en bedekte bodem, draag je bij aan een duurzaam en milieuvriendelijk tuinbeheer.

Zelf compost maken

Een gemakkelijke manier om je bodem te verrijken, is door zelf compost te maken van tuinafval. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook gratis. Door tuinafval zoals gras, bladeren en keukenafval te composteren, krijg je waardevolle humus die je bodem structuur en voedingsstoffen geeft. Dit bevordert de groei van gezonde planten en helpt bij het verminderen van afval.

Inzet en impact

Een mulchlaag van organisch materiaal helpt om water in de bodem vast te houden en beschermt tegen uitdroging. Het is een betaalbare manier om je tuin waterklaar te maken en je planten gezond te houden!

Maak gebruik van natuurlijke methoden zoals composteren en mulchen om je tuin te verbeteren en een positieve impact te maken op het milieu. Helemaal waterklaar!

Ontdek meer oplossingen

Ontdek andere eenvoudige maar effectieve maatregelen die je zelf kunt nemen om wateroverlast, droogte en hittestress te verminderen. Samen maken we het verschil!

Gemakkelijk zelf aan de slag

Ontdek praktische tips en eenvoudige stappen om meteen aan de slag te gaan en onze leefomgeving samen te verbeteren!

Doe de Waterklaar check

Vraag subsidie aan in jouw gemeente

Wist je dat je in jouw gemeente subsidie kunt aanvragen voor water- en groenprojecten? Kijk per gemeente wat de beschikbare mogelijkheden zijn en ontdek de opties om jouw omgeving klimaatbestendig te maken.