Waarom Waterklaar?
We krijgen vaker te maken met hittegolven en hevige neerslag. Dit zorgt voor watertekorten in droge perioden en wateroverlast tijdens piekbuien. Meer extreme hitte, langdurige droge periodes en langdurige neerslag in grote hoeveelheden: het wordt meer regel dan uitzondering als we niet ingrijpen.
Daarom is er Waterklaar: een provinciebreed initiatief waar gemeenten samen met waterorganisaties allerlei maatregelen nemen om overlast in jouw omgeving te voorkomen!
Maar zij kunnen de overlast niet alleen oplossen. Alleen met jouw hulp maken we samen het verschil!
Missie
Waterklaar informeert, inspireert en verbindt Limburgers met organisaties en overheden om klimaatadaptieve stappen te ondernemen in hun eigen leefomgeving.
Visie
Waterklaar staat voor een watervriendelijke en klimaatbestendige leefomgeving, zodat we Limburgers stimuleren om particulier terrein klimaatbestendig te maken.
Onze doelstellingen onder de loep
Waterklaar heeft vier belangrijke doelstellingen: bewustwording creëren, betrokkenheid vergroten, praktische en duurzame oplossingen aandragen en het gebruik van klimaatbestendige infrastructuur. Dit alles om wateroverlast te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Op deze manier streven we naar een toekomstbestendige leefomgeving.
1. Bewustwording verhogen
Inwoners van Limburg bewust maken van de impact van klimaatverandering op hun leefomgeving en het belang van waterbeheer, zodat zij zich in gaan zetten voor een toekomstbestendige waterhuishouding.
2. Betrokkenheid vergroten
Samenwerking tussen inwoners, gemeenten en waterorganisaties bevorderen om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen en implementeren voor watergerelateerde problemen.
3. Duurzame oplossingen
Het promoten en faciliteren van duurzame waterbeheeroplossingen zoals afkoppelen van regenwaterafvoer, gebruik van regenwatertanks, en het aanleggen van waterdoorlatende verhardingen om wateroverlast en droogte effectief te bestrijden.
4. Klimaatbestendige infrastructuur
Het stimuleren van de aanleg en het gebruik van klimaatadaptieve infrastructuur en groene oplossingen, zoals infiltratiekratten, verticale infiltratie, en groene daken, om wateroverlast te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren.
Onze betrouwbare partners
Waterklaar werkt nauw samen met verschillende gemeenten in Limburg, Waterschap Limburg en diverse andere organisaties om een maximale impact te bereiken. Door krachten te bundelen, willen we inwoners inspireren en ondersteunen om zelf bij te dragen aan een duurzamer en veerkrachtiger watersysteem. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en onze leefomgeving beter beschermen tegen de extremen van het veranderende klimaat.
De meest gestelde vragen
Vragende mensen kunnen worden geholpen! Hiernaast staat een overzicht met de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@waterklaar.nl.
Wat is Waterklaar?
Waterklaar is een provinciebreed initiatief waar gemeenten samen met waterorganisaties allerlei maatregelen nemen om overlast in jouw omgeving te voorkomen en hemelwater op een verantwoorde manier te verwerken.
Waarom is Waterklaar belangrijk?
Waterklaar is belangrijk om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen. Waterklaar-oplossingen zorgen ervoor dat hemelwater op een duurzame manier wordt opgevangen, afgevoerd of hergebruikt, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving en het behoud van grondwater.
Wie werkt er samen aan Waterklaar?
Waterklaar werkt samen met meer dan 40 gemeenten en andere organisaties in de provincie Limburg om subsidies en financiële ondersteuning toegankelijk te maken voor iedereen die zijn woning of tuin wil aanpassen.
Welke maatregelen kan ik zelf nemen?
Er zijn diverse maatregelen die je zelf kunt nemen om je huis en tuin waterklaar te maken. Denk aan het plaatsen van een regenton of regenwatertank, het aanleggen van waterdoorlatende bestrating, het afkoppelen van regenwaterafvoeren of het creëren van een groene gevel. Een overzicht van oplossingen vind je onder Oplossingen.
Kom ik in aanmerking voor subsidie?
Veel gemeenten bieden subsidies aan voor het waterklaar maken van je woning en tuin. Deze subsidies kunnen helpen bij de kosten van bijvoorbeeld een regenton, groene daken, infiltratievoorzieningen of het afkoppelen van regenwater van het riool. Doe hiervoor de Waterklaar-check.
Hoe moeilijk is het om Waterklaar te worden?
De moeilijkheidsgraad van Waterklaar-oplossingen varieert. Sommige maatregelen zijn eenvoudig zelf uit te voeren, terwijl andere maatregelen meer expertise en mogelijk de hulp van professionals vereisen. Een toelichting hiervan vind je bij Oplossingen.