Ga naar inhoud

Regenwatertank

Tuin Binnenplaats Gem. buitenruimte

Met het plaatsen van een regenwatertank kun je extra water opvangen voor het sproeien van je tuin en andere huishoudelijke toepassingen. Door regenwater op te slaan, verminder je het gebruik van drinkwater en draag je bij aan een duurzamer waterbeheer Het is een eenvoudige, maar effectieve maatregel om regenwater te benutten.

Efficiënte wateropvang voor een duurzame tuin

Hoe werkt een regenwatertank?

Een regenwatertank vangt regenwater op dat van je dak stroomt en slaat dit water op voor later gebruik. Dit opgeslagen water kan vervolgens worden gebruikt voor diverse doeleinden, zoals het besproeien van je tuin, het wassen van je auto en zelfs voor het doorspoelen van je toilet of het draaien van een was. De hoeveelheid water die je kunt opslaan, is afhankelijk van de grootte en het aantal geplaatste tanks. Een grotere capaciteit betekent meer water beschikbaar voor droge periodes.

Belangrijke aandachtspunten

Door regenwater op te vangen en te gebruiken, verlaag je je drinkwaterverbruik aanzienlijk.

  • Kostenbesparing: Het gebruik van regenwater voor taken zoals tuinirrigatie en autowassen kan de waterrekening verlagen.
  • Milieuvriendelijk: Vermindert de druk op drinkwatervoorzieningen en helpt bij het beheren van regenwater tijdens zware regenval.

Installatie en subsidie

Om in aanmerking te komen voor een afkoppelsubsidie, moet de overloop van de regenwatertank worden aangesloten op een infiltratievoorziening in je eigen tuin. Dit zorgt ervoor dat overtollig water, wanneer de tank vol is, veilig kan worden afgevoerd en langzaam in de bodem kan infiltreren. Een overloop is cruciaal om wateroverlast te voorkomen.

Uitgebreid gebruik

Als je van plan bent het regenwater ook te gebruiken voor huishoudelijke toepassingen zoals het toilet of de wasmachine, heb je een apart waterleidingsysteem nodig. Dit systeem moet kunnen overschakelen op drinkwater wanneer de regenwatertank leeg is. Hiervoor is speciale apparatuur vereist om een naadloze overgang te garanderen.

Aandachtspunten bij de installatie

  • Naadloze productie: Kies voor een regenwatertank die uit één stuk vervaardigd is. Dit voorkomt lekkages en zorgt ervoor dat de tank 100% waterdicht is.
  • Waterdichte aansluitingen: Zorg ervoor dat alle aansluitingen op de tank waterdicht zijn, bij voorkeur met rubberen doorvoeringen om kleine vervormingen van de tank te kunnen compenseren.
  • Overloop en infiltratie: De overloop moet aangesloten zijn op een infiltratievoorziening om overtollig water effectief af te voeren.

Inzet en impact

Een regenwatertank kan duizenden liters water opvangen, ideaal voor grote tuinen. Hoewel de installatie wat kostbaarder kan zijn, levert deze tank een grote bijdrage aan de opslag en hergebruik van regenwater!

Door een regenwatertank te installeren, draag je bij aan een duurzamer waterbeheer en maak je je tuin waterklaar.

Ontdek meer oplossingen

Ontdek andere eenvoudige maar effectieve maatregelen die je zelf kunt nemen om wateroverlast, droogte en hittestress te verminderen. Samen maken we het verschil!

Gemakkelijk zelf aan de slag

Ontdek praktische tips en eenvoudige stappen om meteen aan de slag te gaan en onze leefomgeving samen te verbeteren!

Doe de Waterklaar check

Vraag subsidie aan in jouw gemeente

Wist je dat je in jouw gemeente subsidie kunt aanvragen voor water- en groenprojecten? Kijk per gemeente wat de beschikbare mogelijkheden zijn en ontdek de opties om jouw omgeving klimaatbestendig te maken.