Ga naar inhoud

Verticale infiltratie

Subsidie beschikbaar Tuin Gem. buitenruimte Binnenplaats

Een verticaal infiltratiesysteem is een ideale maatregel om regenwater op te vangen en efficiënt in de bodem te laten wegzakken. Het systeem is vooral nuttig als je weinig ruimte hebt in je tuin, de grond goed doorlatend is en het grondwaterniveau diep ligt.

Ideaal bij beperkte ruimte

Hoe werkt verticale infiltratie?

Verticale infiltratie bestaat uit een 5 meter diepe infiltratiebuis met kleine gaatjes, omgeven door een infiltratiedoek en infiltratie- of lavazand. Het regenwater loopt via een zand- en vuilvangput naar deze infiltratiebuis, waarna het langzaam in de bodem infiltreert. Dit zorgt ervoor dat overtollig regenwater effectief wordt afgevoerd en bijdraagt aan een stabiel grondwaterpeil.

Voordelen en toepassingen

Verticale infiltratie is bijzonder geschikt voor tuinen met beperkte ruimte, omdat het systeem verticaal de diepte in gaat in plaats van horizontaal uit te breiden. Dit maakt het een praktische oplossing voor stedelijke omgevingen en kleine tuinen. Daarnaast is het systeem effectief in gebieden met goed doorlatende grond, zoals zandige bodems, waar het water snel en efficiënt kan wegzakken.

Eenvoudige aanleg

Het aanleggen van een verticaal infiltratiesysteem is relatief eenvoudig, maar vereist wel specifieke apparatuur voor het boren van een diep gat. Dit kan het beste door een professional worden uitgevoerd. De overige onderdelen van het systeem, zoals de zand- en vuilvangput, kunnen doorgaans zelf worden aangelegd.

Belangrijke aandachtspunten

  • Geschiktheid van de grond: Bij grondsoorten met een hoge klei- of leeminhoud is verticale infiltratie minder geschikt omdat het water niet snel genoeg kan wegzakken.
  • Ontluchting: In oudere woningen dient de regenpijp vaak ook als ontluchting voor het vuilwaterriool. Bij het afkoppelen van de regenpijp moet de ontluchting opnieuw worden aangelegd.
  • Bergingscapaciteit: Hoewel de infiltratiebuis niet veel water kan bergen, is dit meestal geen probleem bij goed doorlatende grond en een diep grondwaterniveau. Echter, bij extreme onweersbuien kan de infiltratiebuis vol raken. Zorg ervoor dat overtollig water kan wegstromen naar een veilige plek, zoals een tuin of de straat.
  • Afstand tot funderingen en bomen: Houd een afstand van circa 3 meter aan van funderingen en bomen om schade te voorkomen.
  • Beschermingsgebieden: Diepte-infiltratie is niet toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden vanwege het risico op verontreiniging van het drinkwater.

Inzet en impact

Een relatief eenvoudig te realiseren oplossing om regenwater diep in de bodem te laten infiltreren, vooral geschikt voor tuinen met beperkte oppervlakte. De kosten zijn lager dan andere infiltratieopties, maar het effect is ook beperkter!

Met verticale infiltratie draag je bij aan een duurzame oplossing voor waterbeheer en maak je je leefomgeving waterklaar.

Vraag subsidie aan in jouw gemeente

Wist je dat je in jouw gemeente subsidie kunt aanvragen voor water- en groenprojecten? Kijk per gemeente wat de beschikbare mogelijkheden zijn en ontdek de opties om jouw omgeving klimaatbestendig te maken.